seo dersleri

A Vitamini Nelerde Bulunur, Faydaları Nelerdir?

İnsan vücudunun sağlığının korunması ve temel metabolik süreçlerin sorunsuz devam etmesi adına “vitamin” adı verilen organik bileşiklerin büyük önemi vardır. Vücut kendi kendine vitamin üretmeye yeterli olmadığı için bu vitaminleri dışarıdan temin etmesi gerekir. Vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biri de A vitaminidir.

A vitamin; yağda çözünen, vücut tarafından yağ hücrelerinde depolanan ve “A vitamini eksikliği” oluştuğunda sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olan temel vitaminlerden biridir. Güçlü bir antioksidan olması, hücre yenilenmesinde görev alması, göz sağlığının korunmasında aktif rol alması, yaşlanma karşıtı özelliği ve bağışıklık sistemini desteklemesi gibi önemli görevleri A vitamini hakkında merak edilenleri arttırmaktadır.

Bu yazımızda A vitamini nelerde bulunur, A vitamini özellikleri, A vitamini olan yiyecekler ve A vitamini faydaları hakkında kapsamlı bilgiler bulabilirsiniz.

A Vitamini Nedir?

Hayvansal gıdalardan retinol ve retinoik asit formunda; bitkisel gıdalardan ise karotenoid formunda alınan; yağda çözünen, eksikliği kadar fazlalığı da metabolizmayı etkileyebilen A vitamini; göz sağlığını iyileştiren, bağışıklık sistemini güçlendiren ve cildi besleyerek cilt sorunlarını ortadan kaldıran organik bir bileşiktir.

A vitamini vücudun sağlıklı bir şekilde gelişip büyümesini; görme fonksiyonlarının iyileşmesini, vücudun hastalıklara karşı direnç kazanmasını ve organların işleyişinin düzenlenmesini sağladığı için A vitamini olan yiyecekler tüketilerek vücuda alınmalıdır.

Suda çözünen vitaminlerden farklı olarak vücut tarafından uzun süre depolanabileceği için A vitamini eksikliği kadar A vitamini fazlalığı da sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle A vitamini tüketimi kişinin genel sağlık durumuna uygun şekilde ayarlanmalıdır.

A Vitamini Nelerde Bulunur?

“A vitamini hangi besinlerde bulunur?” sorusana verilecek farklı yanıtlar vardır. Genel olarak A vitamininin farklı formlarda da olsa hem bitkisel hem de hayvansal gıdalarda bulunduğunu söyleyebiliriz.

A vitaminin aktif formu olan retinol yalnızca hayvansal gıda kaynaklarından temin edilebilir. Retinol zengini hayvansal gıdalar arasında; karaciğer, yağlı balıklar, tereyağı, peynir, süt, yumurta, kırmızı et, beyaz et vb. gıdalar bulunur.

A vitaminin bitkisel gıdalardan elde edilen formu olan karotenoidler vücut tarafından retinole dönüştürülür. Diğer bir deyişle bitkisel kaynaklı A vitamini hazır retinol formunda bulunmaz. Karatenoid açısından zengin gıdalara; kabak, havuç, tatlı patatesi kavun, papaya, mango, ıspanak, biber, brokoli ve yeşil yapraklı sebzeler örnek olarak gösterilebilir.

Kişi beslenme programına a vitamini içeren besinler ekleyerek; görüşte bulanıklaşma, bağışıklık sisteminde zayıflama, enfeksiyonlara karşı direnç azalması ve ciltte bozulma gibi A vitamini eksikliği belirtileri yaşama ihtimalini ortadan kaldırabilir.

A Vitamini Özellikleri Nelerdir?

  • Yağda çözülen vitaminler kategorisinde yer alan A vitamini; yağ hücrelerinde depolanır.
  • A vitamini vücut tarafından üretilemeyen; bu nedenle hayvansal veya bitkisel gıdalarla vücuda sokulması gereken bir organik bileşiktir.
  • A vitamini retinol ve karotenoid olmak üzere iki ayrı formda bulunur.
  • A vitamini eksikliği de A vitamini fazlalığı da metabolizmanın sağlıklı bir şekilde işlemesine engel olabilir.

A Vitamini Faydaları Nelerdir?

A vitamini vücut için temel öneme sahip olan vitaminler arasında yer aldığından “A vitamini ne işe yarar?” sorusu önem kazanmaktadır. A vitamininin başlıca faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • A vitamini göz sağlığının korunmasında, bağışıklık sisteminin normal şekilde işlemesinde ve kırmızı kan hücre metabolizmasının devamlılığında hayati rollere sahiptir.
  • A vitamininin bağışıklık sistemi fonksiyonlarını iyileştirerek kanser riskini azaltmada etki gösterdiği uzmanlar tarafından öne sürülmektedir.
  • A vitamini mikropların vücuda girmesini de mikropların yol açtığı enfeksiyon oluşumunu da engeller. Böylece vücudu mikroplara karşı iki kere korumuş olur.
  • A vitamini katarakt ve makular dejenerasyon gibi yaşla birlikte görülme sıklığı artan göz hastalıklarının oluşumunu engeller. Gece görüşünü iyileştiren ve göz merceğinin ışığa doğru tepkiler vermesini sağlayan a vitamini; göz tansiyonuna yakalanma riskini de azaltır.
  • A vitamini kemikleri ve dişleri güçlendirir.
  • A vitamini cildi nemlendirir, ciltte kuruluk ve leke oluşumunu engeller.
  • A vitamini böbrek taşı oluşumunu önler.
  • A vitamini çocukluk döneminde kasların düzgün gelişmesine ve kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.
  • A vitamini fazla sebum üretimini dengeleyerek akne oluşumunu engeller.
  • A vitamini yara iyileşme hızını arttırır.
  • A vitamini ilerleyen yaşa bağlı olarak ciltte oluşan izlere iyi gelir.
  • A vitaminin karotenoid formu olan ve bitkisel gıdalar aracılığı ile vücuda alınabilen formu, güneşin zararlı UV ışınlarına karşı cildi korur.
  • A vitamini hücre yenilenmesinde görev yaparak yaşlanma karşıtı özelliği sayesinde cildi gençleştirir.
  • A vitamini virüslerle savaşmada vücudun en büyük yardımcılarından bir tanesidir.
  • Yapılan araştırmalar yeterli düzeyde A vitamini tüketen kişilerin felç olma ihtimalinin yeterli A vitamini almayanlara göre daha az olduğunu ortaya koymaktadır.

Sonuç olarak A vitamini, vücudun sağlığı için elzem öneme sahiptir. İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu bu organik bileşik kişinin genel sağlık durumuna uygun olarak tüketilmelidir. A vitamini eksikliği ya da A vitamini fazlalığı belirtileri yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden uzmanlara gitmesi gerekir. Sorunun kronikleşmesi metabolizmanın işleyişine zarar verebilir.

A Vitamini Nelerde Bulunur, Faydaları Nelerdir?
5 Kullanıcılar (2 Oy)
Değerlendirme

(2 Oy)

Değerlendirmede bulunun.

Yorum Yaz

Tüm Yorumlar

Eposta adresiniz yayınlanmayacaktır ve bilgileriniz 3. kişilerle paylaşılmayacaktır. * Yıldızlı alanların doldurulması zorunludur. *

A Vitamini Nelerde Bulunur, Faydaları Nelerdir? – IngilizceTurkce.Gen.Tr